Friday, November 5, 2010

M is not for Materialistic

Yes, alhamdulillah, akhirnya aku berjaya menghubungi Mak. Mcm biasalah, kalau org lain berkobar-kobar nak call parents, aku lak berkobar-kobar tapi berdebar. Aduh. Perasaan mcm ni pun ada kah? Jadi spt kebiasaannya, aku akan menjadi pendengar yg setia. Aku kirakan bhw aku ingin menjadi pendengar yg setia, bukan pengadu semata-mata. 

Apa2 masalah, aku mesti cuba selesai sendiri, kalau dah selesai baru aku boleh beritahu Mak. Mak bercerita sakan tadi. Hari ni lain sedikit ku anggar krn tercampur dgn soal konflik keluarga. Mmg ku tak faham langsung perselisihan tu. Konflik apa? Tak relevan utk digarap di sini. 

Oh, aku mesti tamatkan Tahun Kedua pengajian ni dgn sebaik-baiknya, aku tak nak delay lama2 sgt hajat Mak aku nak buat kombo 'umrah+visit the daughter trip'. Berkemungkinan kalau jadi, aku kena absent beberapa kuliah pertama Tahun Tiga. (Cuba utk tgk scalp sendiri bila terkenang topik hangat Anatomy, Head and Neck yg 'fuhh!')

Cuma aku harap, takkan ada perselisihan kami adik beradik tatkala usia menjelang matang nanti. Biar betul-betul matang. kalau tak, ada juga Mak yg membuka kalam cereka pada anaknya nanti. Dush3. Sampai sekarang tak tahu bagaimana boleh wujud tahap konflik sebegitu.Permulaan Tahun Dua lebih tenang dan tersusun. Masa Tahun Satu mmg terpinga-pinga yg banyak. Tahun ni, tgk adik muda setahun pula yg terpinga-pinga. Well, not that I really mean that. Whatever.

Ckp pasal Malaysia, aku mmg dah aim at least ada satu tahun yg aku tak balik Malaysia. Bukan apa, nak merasa kombo 'puasa+raya di Mesir' yg genap. Aku sedang mengintai-intai resepi. Ingatkan nak buat sesuatu, yg berkaitan dgn makanan dlm cuti ni. hari ni hari pertama cuti. Betapa nikmatnya dpt cuti setelah aku berjuang utk tidak mengantuk/terlelap terus dlm sebanyak kuliah yg mungkin. And now? Yippie! 

Tapi kan, dlm hati ni tak tahu kenapa penat sgt mlm smlm. Lepas maghrib tertidur kejap. Naqiyan pun tak dpt dtg ceramah sempena Aidiladha ni, sekali lagi. Tak apalah ya, tahun depan cuba lagi. Ahakz. 

Semalam fikiran aku termenung seketika, aku sedih bila teringat kata2 seorang sahabat ni (in this case, I hardly can call you sahabat that moment). Aku post di FB, kata2 yg ada perkataan materialisma. Mmg down sgt2 masa terfikir tu. sampai mengheret perihal Mesir, adakah aku dah salah pilih destinasi pengajian. Haha. Tak ada connection langsung hal sensitiviti yg satu tu dgn Mesir. M, M... Grow up.  Di sini aku nak pesan, 

"Setiap org lain-lain jln ceritanya. Aku sekarang belajar utk mendengar dan memahami. Kalau kau tak tahu kasut yg pada pandangan kau buruk tu sebenarnya nilai masa terluang bersama seorang Mak, kau diam pun dah dpt pahala. Tapi kau pun dah ckp apa yg ada dlm benak qalb kau masa tu.. Tak apalah. Kali ni, cukuplah asyik cerita ttg material org. Campurlah sedikit 'essence' ttg keimanan atau ketokohan seseorang. Ceritalah apa yg naqibah usrah kau kongsikan. Semua tu contoh tajuk. Janji kau tak payah cerita benda yg aku tak suka buat topik bualan iaitu ttg kaya tak tak org tu kah, standard tak standard familinya kah, kawan kau anak hartawan kah... Aku muak."

Aku tak faham kenapa aku jelak. Aku cemburukah? Sah2 langsung tidak. Mungkin aku ke yg terlalu tak memahami beliau? Adakah aku yg terlebih emo? Adakah aku shj yg rasa obvious sgt dia suka cerita benda2 mcm tu? Dia pernah kata baginya financial is a big issue. Dia kata dia ada masalah juga, money dan pada masa yg sama aku pernah text dia, aku ada masalah (dan masalah tu mmg melibatkan psychological support). Tapi money? Minta maaf ckp, keluarga awk masih duduk di rumah berbumbung, adik2 awk bersekolah. Awk mampu beli baju raya. Money? Is that your aim? Satu demi satu persoalan timbul. Aku harap kau satu hari hipotesis aku salah. Aku yakin kau ada penjelasan ttg setiap tutur dan tindakan kau.

Yes, I truly fathom that, but to talk or act as if you're proud of someone else's wealth? Dan org yg kau maksudkan tu semua org yg dpt scholarship sedangkan ramai lagi bdk duduk pedalaman, ketinggalan dan seterusnya tak adalah fluent BI mcm budak2 yg kaya raya ni? Apa motif? To reveal? To be proud of? The point is, I repeat, I really hope my assumptions would be as it is, not the reality.  I don't understand why I felt so odd, so like, "Okay, so what. Like I care?" or "MOTIVE?". Atau perasaan muak tu atas dasar refleksi diri aku juga? Kawan kita mencerminkan sikap kita. Wallahu'alam.

"Aku tak tahu motif kau. Silap aku, aku dulu pun pernah bergambar dgn lelaki bukan muhrim. Tapi kali ni, aku rasa tak ada darurat rasanya utk kau pun buat begitu sekarang. Aku faham, masanya akan tiba utk kau 'faham' dgn hati, despite what kind of surrounding you're in."

Masa aku taip mcm ni, mmg hati penuh dgn sesal. Berapa byk masa yg aku tak guna utk 'menyampai'. Aku mesti beritahu, MESTI.


p/s: merapu tak merapu, lantaklah. Uhuk. 
             -Thing to Do: Go to Alexandria, insya Allah.

2 comments:

  1. Datang Hayyu Sabi' la,belanja Arabiata.Nak tak? Nak tak?

    XD~~~~~~~~~~~~~

    ReplyDelete